Przyczynami wysokiego ciśnienia są: zła dieta, nadużywanie alkoholu i siedzący tryb życia

Czy warto jeść pomidory?

Pomidory należą do zabójczej rodziny psiankowatych, której inni przedstawiciele mogą powodować zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie mózgu, raka i inne dolegliwości.

Ale nie taki diabeł straszny – pomidory zawierają dużą ilość witaminy C (40% zalecanej dziennej dawki). Pomidory zawierają także 15% dziennego zalecanego spożycia witaminy A, 8 procent potasu i dużo potrzebnego organizmowi żelaza.

Pomidory


Naukowcy wiążą natomiast najwięcej nadziei z czerwonym barwnikiem, który występuje w pomidorach – likopenem. Likopen zachowuje się jak przeciwutleniacz i neutralizuje wolne rodniki, które mogą niszczyć komórki organizmu. Likopen wykazuje dwa razy silniejsze działanie antyutleniające niż betakaroten.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda pokazują, że mężczyzna który je 10 pomidorów tygodniowo (tak łasuchy, możecie przyjmować pomidory w formie pizzy, obróbka termiczna nie niszczy likopenu), może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 45%! Likopen działa zbawiennie nie tylko na prostatę – badacze odkryli również jego pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka zapadnięcia na raka odbytu i żołądka. Likopen blokuje również rozwój raka płuc i piersi oraz pomaga starszym ludziom być dłużej aktywnym.

Nowe badania pokazują również, że pomidory mogą być używane w profilaktyce raka płuc. Dwa składniki pomidorów: kwas kumarynowy oraz kwas chlorogenowy najprawdopodobniej blokują skutki działania nitrozoamin, które są produkowane przez nasz organizm oraz są najsilniejszym czynnikiem rakotwórczym w dymie papierosowym. Poprzez blokowanie nitrozoamin pomidory redukują ryzyko zachorowania na raka płuc.

Przy wyborze pomidorów kieruj się kolorem – wybieraj te o żywych, czerwonych barwach. Żywe kolory oznaczają dużą zawartość betakarotenu i likopenu. Jedz pomidory!