Dla niemowlaka mleko matki jest łatwiej przyswajalne niż mleko krowie

Czy warto jeść pomidory?

Pomidory należą do zabójczej rodziny psiankowatych, której inni przedstawiciele mogą powodować zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie mózgu, raka i inne dolegliwości.

Ale nie taki diabeł straszny – pomidory zawierają dużą ilość witaminy C (40% zalecanej dziennej dawki). Pomidory zawierają także 15% dziennego zalecanego spożycia witaminy A, 8 procent potasu i dużo potrzebnego organizmowi żelaza.

Pomidory


Naukowcy wiążą natomiast najwięcej nadziei z czerwonym barwnikiem, który występuje w pomidorach – likopenem. Likopen zachowuje się jak przeciwutleniacz i neutralizuje wolne rodniki, które mogą niszczyć komórki organizmu. Likopen wykazuje dwa razy silniejsze działanie antyutleniające niż betakaroten.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda pokazują, że mężczyzna który je 10 pomidorów tygodniowo (tak łasuchy, możecie przyjmować pomidory w formie pizzy, obróbka termiczna nie niszczy likopenu), może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 45%! Likopen działa zbawiennie nie tylko na prostatę – badacze odkryli również jego pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka zapadnięcia na raka odbytu i żołądka. Likopen blokuje również rozwój raka płuc i piersi oraz pomaga starszym ludziom być dłużej aktywnym.

Nowe badania pokazują również, że pomidory mogą być używane w profilaktyce raka płuc. Dwa składniki pomidorów: kwas kumarynowy oraz kwas chlorogenowy najprawdopodobniej blokują skutki działania nitrozoamin, które są produkowane przez nasz organizm oraz są najsilniejszym czynnikiem rakotwórczym w dymie papierosowym. Poprzez blokowanie nitrozoamin pomidory redukują ryzyko zachorowania na raka płuc.

Przy wyborze pomidorów kieruj się kolorem – wybieraj te o żywych, czerwonych barwach. Żywe kolory oznaczają dużą zawartość betakarotenu i likopenu. Jedz pomidory!